torsdag, august 08, 2013

Nordisk Arkitektur

En af hovedartiklerne i Politiken i tirsdags var nordisk arkitektur. De to forfattere nævnte en række interessante og i deres øjne epokegørende tegnestuer, som er værd at følge eller se nærmere på. Jeg har listet dem i det efterfølgende med link til de, jeg har kunnet yderligere materiale om.

Min erfaring er, at det er yderst interessant at opsøge nogle af disse "nyere bygningsværker" og ofte er alene et besøg på tegnestuernes hjemmesider tankevækkende, så mange spændende projekter og ideer om det at skabe boliger, arbejdspladser, byrum m.v..

Jeg har bl.a. besøgt Operaen i Oslo, koncerthuset Harpa på Island og DR´s koncerthus, alle steder valgte jeg at købe en guidet tur og det var utroligt lærerigt. Man fik vist steder, man ellers ikke ville få adgang til og hørte om både arkitekternes overvejelser i forbindelse med byggeriet og ofte også små anekdoter om selve byggeriet. F.eks. fortalte guiden i DR´s koncerthus om de spændende tiltag der er gjort for at skabe de forskellige rums akustik.

At de nordiske artikteter virkelig er med i feltet blandt de store kan man se i finalen til konkurrencen om at tegne det nye Nobel-center i Stockholm, hvor 3 danske tegnestuer er blandt deltagerne. Det bliver så spændende at se, om det også bliver en dansk tegnestue, der vinder konkurrencen.

Norge´s hotte arkitekter

Reifulf Ramstad Arkitekter - kendt bl.a. for udsigtspunktet på Trollstigen, en iscenesættelse af et dramatisk norsk bjerglandskab. Også afbilledet på plakaten til Louisianas arkitektur- og identitetsudstilling "New Nordic".

Jensen & Skodvin

Snøhetta - som bygger internationalt og blandt står bag den smukke Opera i Oslo, der i det hvide marmor står op som en isflage af vandet.

Island

Palmar Kristmundsson

Finland

Sami Rintala

Sverige

Gert Wingård (Göteborg) - Tham & Videgård

Claesson Koivisto Rune

Johan Celsing (Stockholm)

Danmark

Lundgaard og Tranberg

PLOT mændende bag firmaet besluttede 1. januar 2006 efter 5 år at lukke og starte to andre tegnestuer: JDS architects og BIG – Bjarke Ingels Group.

3XN

COBE

Ingen kommentarer: