onsdag, januar 03, 2007

Graffiti

I Haderslev ugeavis kunne man i dag læse en artiklen om én af CVU Sønderjyllands uddannelser - Grafisk Kommunikation - og deres workshop i graffiti. Et arbejde som resulterede i elleve værker, der ifølge avisen alle indeholder et budskab, en tanke eller idé.

Artiklen fik mig til at tænke på min egen datter der, som 7-årig tilbage i 80-erne sammen med sin klasse på en lille friskole, malede (graffiti - kan man nok ikke kalde det) i en kælderhals på Landbogården i Brønderslev. Bygningen er for nylig revet ned og hvad motiverne var og om de indeholdt en ide eller et budskab, husker jeg heller ikke. Men jeg husker ungernes begjestring og de mange timer, de brugte på både at male og snakke om det, de var i gang med. Jeg husker også, hvor stolte de var, da de kom i avisen.

På læreruddannelsens billedkunsthold arbejder vi ikke med graffiti, så vidt jeg ved. Det er der heller ikke nogen af mine "gamle" kontakter i folkeskolen som gør. Er det ikke en skam? Det er en anden måde at udtrykke sig på i gadebilledet og de fleste af os, kan sikkert sagtens komme i tanke om et eller flere steder, hvor de faktisk virker oplivende på gadebilledet. Jeg sidder selv lige nu og tænker på en grå gavl nede ved havnen, hvor jeg har set flot eksempel - det vil jeg fotografere i morgen og lægge ind.

Nu min nysgerrig var vagt, har jeg også kikket lidt på flickr under taget graffiti - der ligger næsten en halv million billeder! Der er mange interesante, spændende, sjove og tankevækkende.

I Ib Michaels bog "Grill" er en af hovedpersonerne, Grill, en kunstner som generer kunst til byens rum / himmel i form af lysshow - en slags himmelgraffiti. Det har jeg endnu ikke set, men jeg fandt et link til en fotokonkurrence, hvor det gjaldt om at kopiere graffiti ind på billeder af eksisterende bygninger, således at det så "naturligt" ud. Ikke dårligt :-) og en spændende ide til arbejdet med digitale billeder.

En søgning på google giver også en række spændende eksempler på graffiti og i wikipedia findes der en omfattende artikel om emnet. Heraf fremgår det også, at en ny type af graffiti er elektonisk - måske Ib Michael er blevet inspireret deraf.

4 kommentarer:

Hanne Søgaard sagde ...

Peter har lagt nogle fotos af deres graffiti i flickr

Hanne Søgaard sagde ...

Kunstonline.dk finder man bibliografier til tre internationalt anerkendte graffiti kunstnere og links til en række af deres værker.

Anonym sagde ...

Dejligt med et frisk syn på noget så "uhyggeligt" som graffiti, men hvor blev billedet fra havnen af ;-)

Hanne Søgaard sagde ...

Du ret, den har jeg glemt igen. Må lige tage mig sammen og se om, den ikke er der endnu :-)

Men da jeg var i Lisabon, så jeg en anden form, som jeg først troede var en slags graffi, men efter at ha´ stødt på den samme et par gange, så...