søndag, marts 31, 2013

Download kunst fra nettet, gå på opdagelse i værkerne og ...

I øjeblikket sker der en rivende udvikling indenfor de muligheder man har for ar vise og se kunst online. Flere og flere museer både nationalt og internationalt gør det muligt at downloade kunst fra deres arkiver. Det er interessant (og naturligt), at museerne ofte kombinerer det med en Creative Commons-licens (CC) og dermed gør det muligt for brugerne at vide nøjagtigt, hvad de må anvende værkerne til.

Statens Museum for kunst (SMK) har p.t. 158 værker i høj opløsning  (og over 100 film af egen produktion), hvor de via CC giver lov til, at brugeren kan:
- dele billederne – dvs. kopiere, distribuere og transmittere dem
- remixe billederne – dvs. genbruge dem i nye sammenhænge
- benytte billederne til alle formål – f.eks. undervisning, forskning, foredrag, publikationer, filmproduktioner m.m., også i kommercielle sammenhænge på den ene betingelse, at du angiver Statens Museum for Kunst som kilden til billedet.

Flere af de malerier, der er afbilledet i "Litteraturens veje" af bl.a. Johannes Fibiger, som vi benyttede, da jeg i 2000 læste dansk, kan man nu downloade. Se f.eks.
Johan Thomas Lundbye: En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Roskilde Fjord - her får man også en del oplysninger om kunstneren og hvilken tidsperiode maleriet indgår i. Så måske kan vi snart skille os af med vores gamle studiebøger :-)

Initiativet på Statens museum for kunst er en del af Google Art Project, der giver adgang til værker fra en lang række museer i verden.

Ingen kommentarer: